عمل ژنیکوماستی
عمل جراحی ژنیکوماستی با هدف برگشت اعتماد به نفس در حال حاضر مبتنی بر استفاده از ساکشن و یا روش جراحی تحت بیهوشی عمومی است. از نظر هزینه، ساکشن ارزانتر است و رد عمل کمتری بجا میگذارد ولی قادر به حذف تمام بافتهای غده ای نمی باشد از طرفی خطرناک و دارای بازگشت هم میباشد و نتیجه ساکشن هم در مواردی که پوست اضافه داریم چندان رضایت بخش نیست.
درمان ژنیکوماستی بدون ساکشن
از نظر دکتر محمد حدادی اول متخصص جراحی ژنیکوماستی، برداشت جراحی بدون استفاده از ساکشن، برای درمان ژنیکوماستی اولویت دارد و می تواند راه حل دائمی، کم خطر و بدون بازگشت برای این مشکل باشد. البته انجام جراحی و برداشت کل بافتها از طریق برشی کوچک نیازمند تجهیزات خاص و تجربه و مهارت دارد و هزینه بیشتری هم نسبت به ساکشن خواهد داشت عمل ژنیکوماستی همیشه با نکاتی مهم همراه است که دانستن انها دغدغه بیشتر افراد کاندید عمل میباشد. برای آگاهی شما عزیزان مطالبی هرچند خلاصه در این زمینه آماده شده است. مهمترین این نکات شامل موارد ذیل می باشند:

آمادگی قبل از عمل ژنیکوماستی
- با نامه پذیرش بیمارستان که توسط پزشک برای شما صادر شده ، روز قبل از عمل به بیمارستان مراجعه نموده و پرونده بستری تشکیل دهید.
- آزمایشات و مشاوره های درخواستی پزشک حتما انجام شده باشند و گزارش آنها ضمیمه پرونده بیمارستان باشد .
- گن مخصوص بعد از عمل ژنیکوماستی تهیه شده باشند.
- موهای قفسه سینه حتما قبل از عمل و با احتیاط با ماشین یا تیغ کاملا شیو شده باشند.
- شب قبل از عمل استحمام داشته باشید و از ساعت ۱۲ شب قبل عمل چیزی نخورید
- در وقت تعیین شده برای عمل ، ناشتا به بیمارستان مراجعه و بستری شوید.
- ساعت عمل توسط مسئول اتاق عمل تعیین میشود و به اطلاع پزشک و پرستاران بخش میرسد. صبور باشید و همکاران پرستار نیز به شما اطلاع خواهند داد.
- موقع انتقال به اتاق عمل گن ژنیکوماستی را همراه خود داشته باشید.
- پس از انتقال به اتاق عمل و هنگام پذیرش سئوالاتی در مورد ناشتایی، دندان مصنوعی، سوابق بیماری وحساسیت به دارو و سوابق دارو و بستری و یا بیهوشی های قبلی از شما پرسیده خواهد شد. لطفا بدقت پاسخ دهید.
- اگر اختلال انعقادی ، آلرژی یا حساسیت دارویی یا سابقه مصرف داروهای ضد انعقاد نظیر آسپیرین و وارفارین ، پلاویکس و اوسویکس دارید یا اگر دندان لق یا پروتز در هر جای بدن دارید حتما همکاران بیهوشی و اتاق عمل را در جریان بگذارید.
- ممکن است در اتاق عمل به شما یک پوشش یا یک جفت جوراب مخصوص بدهند.
نمایش پوشش های ضد لخته پمپ آنتی DVT در بیمار آماده عمل ژنیکوماستی

نمایش پوشش های ضد لخته
این پوشش های ضد لخته و یا جوراب مخصوص برای جلوگیری از لخته شدن خون وعوارض ناشی از آن حین و بعد از عمل کاربرد خواهد داشت. از پمپ های آنتی DVT حین عمل استفاده می شود. مدت زمان عمل بطور میانگین حدود ۲تا ۳ ساعت و با احتساب ریکاوری و زمان هوشیاری بیمار حدود ۳تا۴ساعت پیش بینی میشود که بسته به سایز سینه ها ونوع بافت ژنیکوماستی این زمان متفاوت خواهد بود.
مراقبت ها در عمل ژنیکوماستی
مراقبت های بلافاصله بعد عمل ژنیکوماستی
- بعد از انتقال به بخش باید بلافاصله و در حالت خوابیده روی تخت، حرکات اندامهای تحتانی روی تخت (شبیه پای دوچرخه) شروع شود وهر چند دقیقه تکرار گردد .(خیلی مهم). پس از هوشیاری کامل و در صورت امکان چند قدم با کمک همراهیان راه بروید تا جریان خون بیشتری در اندامهای تحتانی برقرار و از بروز لخته در اندامهای تحتانی جلوگیری شود.
- گن باید بمدت ۴۸ تا ۷۲ ساعت دائم بسته باشد ودر صورت إحساس فشار زیاد میتوان بمدت چند دقیقه آنرا باز کرد و مجدد بست. گن نباید آزاد و یا بیش از حد سفت بسته شده باشد.
- مخزن درنها می بایست در وضعیت خلا کامل باشند و خروج ترشحات درنها به مقدار کم و مرتب ادامه داشته باشد.در صورت عدم کارکرد درن و یا در صورت پر شدن سریع مخزن درن، به پزشک و همکاران پرستار اطلاع داده شود .
- برای آشامیدن و خوردن عجله نکنید. در صورت هوشیاری کامل و نداشتن حالت تهوع میتوانید با احتیاط و با کسب اجازه از همکاران پرستار ابتدا با مایعات کم مثل آب ،چای و یا آب میوه شیرین شروع کنید.
- نگران درد بعد از عمل نباشید. ممکن است احساس درد مختصر ی اطراف محل عمل یا إحساس کوفتگی در ناحیه پشت داشته باشید که به تدریج بهبود خواهد یافت. برای شما مسکن نیز تجویز میشود.
- بیحسی سینه ها پس از عمل طبیعی است. موضع عمل معمولا دچار بیحسی از درجات کم تا بیحسی کامل می باشد و ممکن است حس ناخوشایندی درلمس برای شما وجود داشته باشد که به مرورزمان کمترمیشود و به آن عادت میکنید.
- احساس سوزش در مجرای ادراری بدلیل استفاده از سوند ادراری در برخی بیماران حین عمل میباشد و جای نگرانی نیست.

بیمار با گن مخصوص ژنیکوماستی
مراقبت ها در دوران پس ازترخیص:
دوره نقاهت از نظردکتر محمد حدادی اول مدت زمانی است که ازعمل ژنیکوماستی شروع شده و تا زمانیکه درنها خارج و زخمها بهبود یافته ومراجعه حضوری بیمار به پزشک قطع میگردد ادامه می یابد. در طول این دوره فرد قادر به انجام فعالیتهای روزمره خواهد بود معمولا طول این دوره در بیماران بسته به درجه و شدت ژنیکوماستی از ۱ ماه تا ۳ ماه متغیر است طبیعی است که افراد در برخی از فعالیت های ورزشی مثل بدنسازی (پرس سینه و حرکات سرشانه) و شنا محدودیت خواهند داشت ولی ورزشهایی همچون پیاده روی ودو، حضور در کلاسهای درس و انجام کارهای مدیریتی و سبک از نظر فیزیکی بلامانع است.
معمولا بخیه ها قابل جذب میباشند و نیازی به کشیدن آنها نمیباشد. گاهی از جنس نایلون و کشیدنی است. پانسمان های زخم گاهی ضد آب هستند و استحمام بلامانع است در غیر اینصورت و نیاز به استحمام، توصیه میشود از تماس آب و مواد شوینده با زخم ها اجتناب شود. پس از استحمام پانسمانها حتما تعویض شوند.

نمایش درن های باز
نکته مهم پس از عمل ژنیکوماستی
اگر احساس سوزش وخارش شدید درمحل چسب پانسمان داشتید احتمال آلرژی و حساسیت به چسب وجود دارد. بهتر است چسب پانسمان حذف گردد و بجای آن از بانداژ نخی روی گازهای پانسمان استفاده شود.
با ملاحظه کبودی یا تغییر رنگ محدود و مختصر پوست سینه ها مخصوصا هاله و نوک سینه ها نگران نباشید. به مرور زمان برطرف میشوند.
در ژنیکوماستی های خیلی شدید و گرید ۴ممکن است بعد از عمل مقداری از پوست فرو رفته یا غیر قرینگی نوک پستانها و درجاتی از شلی و افتادگی پوست داشته باشیم. جای نگرانی نیست پس از گذشت ۳الی ۵ماه بهبود می یابد.
صبوری و رعایت دستورات پزشک برای حصول نتیجه رضایت بخش در عمل ژنیکوماستی الزامی است.
برخی آنتی بیوتیک های خوراکی در روزهای پس از ترخیص ممکن است باعث علائم گوارشی واسهال شود. در صورت بروز اسهال ، آنتی بیوتیک موقتا قطع شود و از مایعات فراوان و لبنیات مثل ماست ، پنیر و دوغ بیشتر استفاده شودو به پزشک اطلاع داده شود.
مراقبت از درن ها:
معمولا پس از عمل ژنیکوماستی درداخل هر سینه یک عدد درن باز یا بسته با صلاحدید پزشک جهت خروج ترشحات و خونابه تعبیه میشود که پس از عمل میبایست ۲۴ ساعته تا زمان توقف ترشحات با فرد همراه باشد.این مدت بسته به گرید ژنیکوماستی بین یک هفته تا یک ماه متغیرخواهد بود.
درن های بسته:
درن بسته ، شایع ترین درن مورد استفاده در عمل ژنیکوماستی است.از لوله باریک و یک مخزن تشکیل شده و خلا و مکش درنها می بایست بطور دائم حفظ شود. در هنگام راه رفتن با درن های بسته باید احتیاط شود. مراقب اتصالات درن در حین جابجایی باشید که جدا نشوند. مراقب حجم و رنگ ترشحات درنها باشید. در صورت خروج ناگهانی خون تیره بیشتر از نصف حجم مخزن ، در اسرع وقت به همکاران پرستار بخش یا پزشک اطلاع دهید. ممکن است وضعیت قرارگیری نوک درن ها داخل سینه کمی درد یا صدا ایجاد کند که نگران کننده نیست. مخزن درنهای بسته میبایست دائما دروضعیت خلاباشند یعنی مخزن ها باید مدام خالی از هوا و خونابه باشند. هر چند روز یکبار بهتر است داخل مخزن با آب شستشو داده شده و مجددا هواگیری و خلا برقرار شود.
درن های باز:
معمولا به شکل یک نوار پلاستیکی شیاردارنرم یا خشک (سفید یا بیرنگ ) هستند که در داخل زخم توسط جراح تعبیه میشوند و باعث تسهیل در خروج ترشحات میشوند.ترشحات غالبا خونابه ای یا زرد رنگ هستند و در حجم های کم این ترشحات نگران کننده نیستند. پانسمان روی درن میبایست مرتب تعویض گردد. پانسمان روی این زخم ها به لحاظ آغشته شدن مستمر با ترشحات زخم ، روزانه بین یک تا سه بار ، ممکن است نیاز به تعویض داشته باشند. میتوان بجای پانسمان با گاز از کیسه های کولوستومی نیز استفاده کرد. استفاده از این روش برای برخی از بیماران راحت تراست. ترشحات جمع شده روزانه تخلیه و هر سه روز میتوان کیسه را عوض کرد. در صورت تجمع لخته در مسیر درن بهتر است با پنس استریل لخته ها خارج و محل درن با سرم یا الکل شستشو داده شده و تمیز گردد. در صورت خارج شدن ویا جدا شدن درنهای باز یا بسته از داخل زخم جای نگرانی نیست. محل درن را پس از ضدعفونی کردن ، با گاز استریل پانسمان و در اولین فرصت ممکن به پزشک مراجعه شود.
عوارض شایع در عمل ژنیکوماستی
۱.بیحسی موضع عمل
این عارضه واحساس ناخوشایند در لمس پوست بدنبال دستکاری اعصاب حسی پوست بلافاصله پس از عمل جراحی بوجود می آید که به مرور زمان از شدت بیحسی کاسته می شود و گاهی تا مدتی طولانی این عارضه پایدار خواهد ماند.
۲. . هماتوم
تغییر رنگ پوست بدلیل خونریزی مختصر زخم از عوارض شایع تمام اعمال جراحی محسوب می شود. بیشترین احتمال هماتوم در ۲۴ ساعت اول پس از عمل است. در مقادیر کم با کمپرس و پانسمان فشاری قابل کنترل است.
۳.تجمع مایع زیر سینه
یکی از شایع ترین عوارض پس ازعمل ژنیکوماستی تورم سینه بدلیل جمع شدن مایع میباشد.این عارضه بی خطرمعمولا بدنبال بد کارکردن درن و یا خارج کردن زودتر از موعد درنها بوجود می اید که با تخلیه سرنگ یا با گذشت زمان بهبود می یابد.
۴.باز شدن قسمتی اززخم
گاهی بدلیل کشش زیاد لبه های زخم ، حجم زیاد عضلات سینه ، کم خونی، بیماریهای همراه، تغذیه نامناسب و ممکن است قسمتی از زخم باز شود.در موارد خفیف با پانسمان و مراقبت از زخم ، بهبودی حاصل می شود. در موارد باز شدگی وسیع زخم ، ترمیم زخم معمولا بصورت سرپایی، ضرورت دارد.
۵.اسکار یا رد عمل
باقی ماندن رد بخیه ها جزو عوارض تمام عمل های جراحی محسوب می شود که شدت و ضعف آن بسته به محل و نوع برش و تکنیک جراحی بکار رفته ، نحوه مراقبت از زخم و خصوصیات ژنتیکی و ذاتی هر بیمار متفاوت است. هرچه سینه بزرگتر ، زخم وسیع تر و اسکار بیشتری در پایان عمل خواهیم داشت. بنابراین در ژنیکوماستی های گرید ۳ و ۴ بدلیل وسعت عمل و برداشت پوست اضافی انتظار داریم رد عمل بیشتری داشته باشیم که با مراقبت های موضعی و گذشت زمان از شدت آن کمتر می شود.
۶.سیاه شدن هاله
در موارد کمی بدنبال عمل های وسیع و دستکاری عروق پوست ، ممکن است شاهد تغییر رنگ وسیاه شدن قسمتی از هاله و یا نوک پستان در روزهای بعد عمل باشیم. این عارضه بی خطر بوده و به مرور زمان و با مراقبت های موضعی درعرض یک ماه بهبود می یابد.
۷.حساسیت نسبت به چسب های پانسمان
گاهی اوقات در اثر ازدیاد حساسیت پوست نسبت به مواد بکار رفته در چسب های پانسمان علایم قرمزی ، زخم ، تاول و سوختگی در محل دیده میشود وبیمار دچار سوزش و درد و یا خارش محل پانسمان میشود. با برداشتن چسب و باز گذاشتن زخم و یا استفاده از بانداژ نخی بجای چسب و داروهای موضعی در عرض چند روز بهبود می یابد.
نمایش حساسیت پوست نسبت به چسب پانسمان
۸. عدم قرینگی سینه ها و افتادگی پوست
یکی دیگر از مشکلات عمل ژنیکوماستی مخصوصا در بیماران با گریدهای بالا و سینه های نامتقارن که غالبا بدنبال ساکشن و لیزررخ میدهد ، نارضایتی بیماران از فرم نهایی سینه ها، عدم قرینگی نوک سینه ها و دور بودن نتیجه عمل از ایده آل بیماران میباشد. با اجتناب از ساکشن و لیزر وبستن گن و کم کردن توده چربی بدن ، رژیم غذایی مناسب و انجام ورزشهای هوازی ویا گاها ترمیم جراحی مجدد از شدت این مشکلات کاسته میشود.
۹.ایجاد لخته درخون
در موارد نادر و مشابه تمام عمل های دیگر بدلیل بی حرکتی طولانی اندامها در مدتی که بیمار روی تخت عمل بیهوش و یا پس از انتقال به بخش روی تخت بیحرکت است ، لخته دروریدهای اندام تحتانی ممکن است ایجاد شود. این وضعیت درشرایط دیگر مثل برخی اختلالات انعقادی ، حاملگی در خانمها، بیحرکتی اندامهای تحتانی در بیماران بستری و مسافرتهای طولانی مدت نیز محتمل است. مهمترین خطر لخته ،ایجاد آمبولی ریه است که با تنگی نفس مشخص می شود. برای پیشگیری از این عارضه نادر در حین عمل های جراحی در صورت امکان برای تمام بیماران از پوشش های مخصوص و پمپ های آنتی DVT استفاده می شود و پس از اتمام عمل به بیماران آموزش می دهیم که هر چه سریعتر اندامهای تحتانی را حرکت داده و در حد امکان با کمک راه بروند تا از ایجاد لخته و آمبولی ریه جلوگیری شود.
۱۰.اندازه بزرگ نوک سینه و تداوم رفلکس ها
در ژنیکوماستی مادرزادی معمولا نوک سینه و هاله بدنبال تحریک با لمس یا تغییرات دما ( گرما وسرما) کوچک و بزرگ میشود.این عارضه بعد از عمل جراحی به روش برداشت کامل غالبا از بین میرود. در مواردی هم که این رفلکس باقی می ماند بهتر است بعدا ازگذشت ۳ تا ۴ ماه از عمل اول اقدام به کوچک سازی هاله شود.
۱۱. عود ژنیکوماستی
اکثر بیماران مراجعه کننده به من نگران برگشت بیماری شان هستند و عود بیماری برای این افراد مهمترین مسئله است. عمل ژنیکوماستی عمل زیبایی نیست و هدف اصلی در این عمل بازگشت اعتماد به نفس فرد ،عادی سازی فعالیتها و روابط اجتماعی و اصلاح ستون فقرات و راه رفتن بیمار در موارد همراه با خمیدگی و قوز است. در صورت تاکید بر زیبایی ممکن است حذف بافتهای ژنیکوماستی بطور کامل انجام نشده و باعث برگشت بیماری درآینده نزدیک شود. پر واضح است که توجه بیشتر به هر یک از دو موضوع زیبایی و برگشت بیماری ، نتیجه معکوس روی موضوع دیگر دارد . پس اگر بدنبال کم کردن عود بیماری هستیم می بایست از روشهای رایج در جراحی پستان مبتنی بر ساکشن و لیزر و برداشت ناقص دوری کرده و بجای آن بافتهای ژنیکوماستی در آقایان بطور کامل و هر چه بیشتر برداشته و حذف شوند. برداشت کامل پستان آقایان با روش جراحی با حفظ نوک سینه و هاله کمترین میزان عود را دارد ودر این عمل حفظ نوک سینه و هاله مخصوصا در گریدهای بالا برای جراح یک چالش بزرگ است ضمن اینکه همزمان بیماریها و اختلالات هورمونی بیمار میبایست ارزیابی ، کنترل و درمان شوند.
پس از بهبودی (دوران پس از نقاهت)
ورزش و رژیم غذایی
به منظور کاهش توده چربی کلی بدن وپس از بهبودی و خارج کردن درنها و بخیه های زخم ، بیماران میبایست رژیم غذایی توصیه شده را دنبال کرده و ورزشهای هوازی مناسب از قبیل پیاده روی ، دو ، طناب زنی ، دوچرخه سواری را بلافاصله شروع کنند.این امر باعث کاهش سطح استروژن و متعادل شدن نسبت تستوسترون به استروژن و کاهش بیشتر احتمال عود بیماری میشود.
غذاهای پروتیینی ،غذاهای دریایی حاوی اسیدهای چرب امگا۳ ، غذاهای کم کالری، فیبرو سبزیجات تازه ، میوه جات ، لبنیات کم چرب ومایعات فراوان در اولویت مصرف هستند. مصرف گیاهانی چون زنجبیل ، شنبلیله و جینسینگ به نفع افزایش تستوسترون است.مصرف کربوهیدرات و چربی ها مثل نان وبرنج و ماکارونی و سیب زمینی و شیرینی جات ، کره و سرخ کردنی ها، فست فودها وغذاهای چرب و سویا تا حد امکان میبایست محدود و کم شوند.
ارتباط با پزشک:
خدمات پشتیبانی ۲۴ ساعته آنلاین در واتساپ برای بیماران ژنیکوماستی در دسترس میباشد و در صورت بروزهر گونه مشکل میتوان با شماره ۰۹۱۵۳۳۰۴۹۸۰ از طریق واتساپ با پزشک بطور مستقیم ارتباط داشت. شماره تلفن مطب در مشهد ۳۸۵۲۴۹۶۹ نیز درهنگام ضرورت علاوه بر تلفن های بیمارستان در دسترس می باشد. تاریخ مراجعات حضوری در مطب طبق دستور پزشک خواهد بود.

"آرامش آقای دکتر دیدم و دیگه ترسی برای عمل نداشتم"
- محمد رئوفی

"دکتر بسیار مسلط و صبور در کار هستند."